Jesienny, mocno rozgrzewający krem z dyni

zupa

Sezon na dynie uważam za rozpoczęty 🙂 Lubię jesienią i zimą jeść mocno rozgrzewające, sycące i zdrowe zupy. Taki krem najczęściej jem na kolację, po treningu lub…na śniadanie 🙂 Robi się go super szybko, i właściwie robi się sam, co jest jego kolejnym atutem 🙂 Wszystko, co potrzeba, to:

  • ćwiartka dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula
  • oliwa
  • ok. 1l wywaru z rosołu
  • kurkuma (łyżeczka lub dwie)
  • curry (łyżeczka lub dwie)
  • imbir (w zależnoci od upodobań, ale na początek radzę dodać 2 szczypty)
  • opcjonalnie łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Dynię, ziemniaki i cebulę kroję w duże kostki, duszę na oliwie, po chwili zalewam wrzącym rosołem, duszę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, doprawiam i blenduję. Tę zjadłam z gotowaną porcją piersi kurczaka oraz z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (garść).

Opublikowane przez healthyharbor

Powered by love :)

Dodaj komentarz